Jeg arbejder med
Spiseforstyrrelser
Spiseforstyrrelser
En spiseforstyrrelse er en psykiske lidelse, hvor man får et usundt forhold til krop, mad og vægt. Spiseforstyrrelser kan vise sig på forskellige måder og i forskellige sværhedsgrader. Da spiseforstyrrelsen stiller mange krav, vil man ofte mangle overskud til fx arbejde, skole og socialt samvær, hvilket kan føre til social isolation og vanskeligheder med at gennemføre skole og arbejde. Udvikles spiseforstyrrelsen i puberteten oplever mange, at den sociale udvikling går i stå.
Den hyppigst forekommende spiseforstyrrelse er Anoreksi, dernæst atypisk spiseforstyrrelse og bulimi.
Nedenfor kan du læse om forskellige typer af spiseforstyrrelser
Anoreksi
Bulimi
Atypisk spiseforstyrrelse
Tvangsspisning/ Binge eating disorder (BED)
- Tvangspisning er karakteriseret ved overdreven indtagelse af mad på kort tid og er forbundet med kontroltab. Episoderne er efterfulgt af stor skam, afsky og væmmelse over den overdrevne mængde af mad indtaget. Overspisningerne er ikke forbundet med efterfølgende kompenserende adfærd som fx tvangsmotion eller fasten. Vægten vil typisk være for høj, da der indtages mere mad, end man kan nå at forbrænde.
Spiseforstyrrelser og følelser
Spiseforstyrrelser og andre psykiske vanskeligheder
Behandlingen af spiseforstyrrelser
Behandlingen af spiseforstyrrelser er kompleks og kræver specialviden.
I et behandlingsforløb for spiseforstyrrelser er det vigtigt at arbejde med sunde vaner i forhold til kost og motion. Det er også centralt at få arbejdet med de tanker og følelser, spiseforstyrrelsen hænger sammen med. For mange vil det også være meningsfuldt at se på, hvad spiseforstyrrelsen forhindrer en i, hvad der kan åbne sig af muligheder, når man får givet slip på spiseforstyrrelsen og, hvad man ønsker for sit liv.
Tidlig behandling af spiseforstyrrelser har vist sig effektivt. Mennesker med begyndende symptomer på spiseforstyrrelser har, gennem tidlig behandling, formået at stoppe udviklingen af spiseforstyrrelsen inden, de er blevet så syge, at det har krævet behandling i den hospitalsbaserede psykiatri.
Der kan ved spiseforstyrrelser være behov for en tværfaglig indsats (flere faggrupper på samme tid). Er dette tilfældet, kan dette planlægges. Der kan også være tilfælde af spiseforstyrrelser, hvor det er mest forsvarligt med viderehenvisning til regionens behandlingstilbud.